7 Mart 2011 Pazartesi

Tod Browning'in Ucubeleri

image
Önce sirklerde oynayan Tod Browning’in sinemaya girişi figüranlıkla olmuştur. Kısa metrajlı filmlerin ardından yönetmenliğe adım attı. 1920 yılında “İstanbul’lu Bakire” adlı oryantalist bir film çeken Browning, sessiz sinema döneminin ünlü oyuncusu, “Binbir Suratlı Adam” lakaplı, Lon Chaney’in başrolünü üstlendiği bir çok filme imza atmıştır. Fakat Browning’e asıl ününü getiren 1931’de çektiği “Drakula” filmi olmuştur. Ancak Drakula’daki başarısını diğer filmlerinde sürdürememiştir.
Browning’in sinemadan elini eteğini çekmesini sağlayan film ise, o zamanların sirklerinde gösterilerin bir parçası haline gelen, “hilkat garibeleri” ne yer verdiği “Freaks” adlı film olmuştur.
Freaks, gösterime girdiği yılda, büyük bir sansasyona neden olmuş, olumsuz eleştirmeler almış hatta sinema seyircisinin çığlık çığlığa salonu terk etmesine neden olmuştur.
Eleştirmenler tarafından yerden yere vurulan Freaks filmi, Amerika’da kısa gösteriminin ardından yasaklanmış ardından İngiltere ve tüm dünyada yasaklanmıştır ve Metro Goldwyn Mayer’ın tozlu raflarına kaldırılmıştır.
1948 yılında istismar filmleri dağıtımcısı Dwain Esper filmin haklarını sudan ucuz bir fiyata almış ve ismini önce Yasak Aşk sonra da Doğanın Hataları olarak değiştirerek yıllarca çeşitli kentlerde arka sokak sinemalarında ve gezici araba sinemalarında göstermiştir.
image
1956 yılında zengin bir sinemasever, başkanı olduğu sinema derneği için korku filmi gösterisi için Freaks’e karar verir. Uzun ve meşakkatli araştırmalar neticesinde Esper’i bulurlar ve filmin haklarını  5000 dolara satın alırlar. Ancak Esper’in gezdiği onca sinemadan sonra pek gösterilecek hali kalmamış ve tekrar araştırmalardan sonra eski bir sinema deposunda filmin iyi bir kopyası bulunmuştur. Bunun ardından üniversitelerde,sinema müzelerinde ve Andy Warhol’un “Factory”sindeki peşpeşe gösterimleri sayesinde film “Kült” statüsüne ulaşmıştır. Bir zamanlar filmi adeta çöpe atan MGM ise filmin haklarını tekrar satın aldı ve 1986 yılında piyasaya video kaset olarak sürdü.
1932 yılında gösterime giren ve eleştirmenler tarafından bombardımana tutulan Freaks, yıllar sonra hakettiği değeri bulup, “kült” olarak nitelendirilmiştir.
image
Freaks, Madam Tetrallini’nin gezici sirkinde, önemsiz gösterilerden birisini düzenleyen Hans,adlı cücenin hikayesini keskin ve duygusal bir dille anlatır. Başka bir cüceyle evli olan Hans,sirkteki oldukça normal ve güzel Cleopatra’ya aşık olur. Ancak Cleopatra,sirkin güçlü adamı Hercules’e aşıktır. Hercules ve Cleopatra bu imkansız aşkla dalga geçmekte ve Hans’la eğlenmektedirler. Ancak Hans’ın iyi bir mirasa konmasından sonra herşey değişir ve Cleopatra ve Hercules bir plan yaparlar. Cleopatra, Hans’la evlenecektir ve zehirleyip mirasa konacaktır. Cleopatra,Hans’la evlenir ve kısmen de olsa ucubelerin grubuna dahil olur. Ta ki Hans’ın planı öğrenip,diğer ucubelere anlatana kadar. Bu andan itibaren film bir ucube gösterisi ve duygusal film olmaktan çıkar ve ciddi bir gerilim filmine dönüşür.