31 Mayıs 2011 Salı

Replik(Death Note)


Dünya bir aynadır.Ve bu dünyada yaptıklarımız daha çok hangi tarafına baktığımız ile ilgilidir. Aynanın pürüzsüz,parlak tarafına baktığında;dünyadaki yaşamı,güzelliği görürsün,aynanın diğer tarafına yani karanlık,pürüzlü tarafına bakarsan yapılan haksızlıkları,cinayetleri,günahları kısacası kötülüğü görürsün

27 Mayıs 2011 Cuma

Replik(Requiem for a Dream)


Sara Goldfrab: Ben artık önemliyim. Herkes beni seviyor. Yakında milyonlarca kişi beni görecek ve benden hoşlanacak. Onlara senden ve babandan bahsedeceğim. Bize nasıl iyi davrandığını. Hatırladın mı? Bu, sabahları uyanmak için iyi bir sebep. Kırmızı elbiseye girmem için, kilo vermem için bir sebep. Gülümsemem için bir sebep. Yarını çok güzel gösteriyor. Elimde ne var? Neden yatağı yapıp bulaşıkları yıkayayım? Yapıyorum ama neden yapayım? Yalnızım. Baban gitti, sen de gittin. Bakacak kimsem kalmadı. Elimde ne var?
Yalnızım ve yaşlıyım.
Harry Goldfarb: Arkadaşların var.
Sara Goldfrab: Aynı şey değil. Bana ihtiyaçları yok. Hissettiklerimden hoşlanıyorum. Kırmızı elbiseyi, televizyonu, babanı ve seni düşünmekten hoşlanıyorum.
Artık güneşe çıktığımda gülümsüyorum.

Arwen'Song (Lord Of The Rings)

Replik (When In Rome)


Kalbin kırılabilir ya da dünyanın en güzel aşkını yaşayabilirsin.Ama denemediğin sürece asla bilemeyeceksin

19 Mayıs 2011 Perşembe

11'e 10 Kala

Fast food toplumu olmadan önce, insanlar herşeyi biriktirirdi. Koleksiyoncular vardı.Her şeyin koleksiyonunu yapanlar, pul,gazoz kapağı,gazete,plak aklınıza ne gelirse.Hala yapan var mı bilmiyorum ama benim çevremde koleksiyoncu kalmadı. Varsa bile artık çok az sayıda kaldıklarından eminim. Artık hepimiz kullanıp,atıyoruz.

Hikayemizin kahramanı Mithat Esmer,filmin yönetmeni Pelin Esmer'in de aynı zamanda amcası.Mithat Esmer gerçek bir karakter.Koleksiyoncu,fakat Mithat Bey'in belirli bir konuda değil koleksiyonculuğu,herşeyi topluyor.Gazete,dergi,içki şişeleri,ekmeklerin üzerindeki kağıt etiketler... vs.Kaçırdığı bir parça olduğunda, işin peşini bırakmıyor Mithat Esmer,kayıp parçanın peşine düşüyor.

Pelin Esmer'de 11'e 10 kala filmini çekmeden önce,eline kamerayı alır ve amcasının peşine düşüp,İstanbul'un hiç bilmediği yerlerine girip çıkar ve İstanbul'un altını üstüne getirirler. Pelin Esmer,bu belgeselin adını "Koleksiyoncu" koyar ve belgesel büyük başarılar yakalayarak bir çok ödül alır. Özellik Roma Bağımsız Filmler Festivali'nde En İyi Belgesel Ödülü'nü alır.

11'e 10 Kala filmini ise ""Çok eskiden beri Mithat Esmer karakterinden yola çıkarak bir senaryo yazmak istiyordum ama bu ‘Koleksiyoncu’yu yapmama engel teşkil etmedi, tam tersi beni yavaş yavaş hazırladı. O belgeselle sorularım ve meraklarım arttı. Artık sadece koleksiyoncuya dair değil, zamana ve süreklilik kavramına dair sorular vardı. Bu da beni ‘11’e 10 Kala’yı yazmaya götürdü. " kelimeleri ile anlatır Pelin Esmer. Mithat Esmer karakterinin yanına hayali karakterlerde ekleyerek 11'e 10 kala filmini çeker.

Emniyet apartmanı sakinleri,deprem sonrası binalarını yıktırıp,daha sağlam ve daha bir bina yaptırmak istemektedirler.Fakat Mithat Bey buna kesinlikle karşıdır.Dairesi ağzına kadar koleksiyonu ile doludur ve bu yıkım işi koleksiyonuna büyük zarar verecektir.Apartman sakinleri,Mithat Bey'in evini çöp ev diye belediyeye şikayet eder. Belediye ise toparlanması için Mithat Bey'e zaman verir.Bu sefer koleksiyonunun tehlikede olduğunu anlayan Mithat Bey,yıllardır biriktirdiği koleksiyonunu toplamaya başlar.Fakat bu toplanma işi yüzünden,çok sevdiği İstanbul sokaklarına çıkamayan Mithat Bey,çareyi tek dünyası Emniyet Apartmanı olan Ali'ye danışmakta bulur.Artık İstanbul sokaklarına Mithat Bey yerine Ali çıkar.





Mithat Esmer bu filmdeki performansı nedeniyle IndieLisboa Film Festivali’nde jüri özel ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca film 2009 yılında Altın Koza'da En İyi Film Ödülü'nü almıştır.