23 Temmuz 2010 Cuma

Asi güzel ve deli


Frances Farmer'ı tanır mısınız? 1 Ağustos 1970 tarihinde ölen bu kadın yapımcıların şartlarına uymadığı için deli teşhisi konarak acımasız tedavilerden geçirilmiştir.
Kendisine ödül kazandıran, Tanrı Öldü adlı kitabını yazdığında aldığı tepkiler yüzünden Amerikan Gizli Servisi Farmer'ın hayatını zindana çevirmek için uğraştı.
Din düşmanı olarak tanınmasını sağlayan kitabını yazdığında 17 yaşındaydı.
Frances Fermer'in annesi avukattı ve toplumsal olaylarla ilgilenip pek çok eyleme katılırdı. Fermer'in aykırı tutumları ve feministliği de annesinden gelmekteydi. Fakat Fermer'ın sesi annesinden daha çok çıktığı ve düşüncelerini yüksek sesle çekinmeden söylediği için tehlikeli olduğu düşündü ve milliyetçi bir kimliğe bürünerek kızının koministler tarafından kışkırtıldığını söylemiştir.
Sinema ve tiyatroya adım atan Fermer, pek çok film aktristinin aksine, pahalı mücevherlerı, ihtişamlı evleri, lüks arabaları kabul etmedi. Çevirdiği filmlerden kazandığı paraları, ihtiyaç sahipleri kadınlarla paylaşmayı tercih etti. Oyunculuk yaparken, sadece kazandığı paraları dağıtmıyor, istenen mayolu pozları vermiyor, alınan kaşlarını geri istiyordu.
Sade ve diğer yıldızlara benzemeyen yaşantısı, 1 Mayıs gösterilerine katılması,Marksist düşünceleri, kameraların dışındaki giyim tarzı yüzünden Hollywood için tehlikeliydi ve Paramount stüdyoları tarafından uyarıldı ve bir star gibi yaşaması gerektiği bildirildi. Fakat star gibi dolaşmayan Fermer'ın yüzüne sinema kapıları tek tek kapandı.
Düşüncelerini yüksek sesle söyleyen pek çok kadın gibi, Fermer'ıda susturmanın yolu bulunmuştu. Önce alkollü araç kullanmaktan 18 ay ceza almış sonra bir kez daha hapishaneye gönderildikten sonra akıl hastanesine kapatıldı.
Önce manik depresif, sonra da paranoid şizofreni teşhisiyle ağır tedavi yöntemleri uygulandı.Şu an kullanılmayan insülin şok tedavisi gördü daha sonra kendisine elektro şok uygulandı ve en kötüsü iddiaya göre lobotomi yapıldı. Her ne kadar inkar edilse de pek çok yerde lobotomiye maruz kaldığı yazmaktadır.
Sırf yaşam tarzı sebebiyle toplumdan dışlanarak gençliğini akıl hastanelerde pek çok kötü ve ağır tedavilerle geçiren Farmer 1 Ağustos 1970 yılında gırtlak kanserinden hayatını kaybetti, son yılları sefaletle geçti.

Hiç yorum yok: