27 Şubat 2010 Cumartesi

Oscar Benim Oyuncağım


Pedro Almodavar'ın gözdesi ve ilham kelebeği Penelope Cruz, araba tamirciliği Eduardo Cruz ile kuaförlük yapan Encarna Sanchez'in İspanya, Madrid 28 Nisan 1974 doğumlu.

Genç bir kızken dansçılığa başlayan Cruz, bir yetenek sınavında 300 kişi arasında birinci seçilince normal okulundan ayrıldı ve Conservatorio Nacional’de klasik bale eğitimi almaya başladı.

İspanyol grup Mecano’nun La Fuerza Del Destino klibinde yer aldıktan sonra ilk kez şöhretle tanışan Cruz, ardından bir gençlik programı olan La Quinta Marcha’nın sunuculuğunu yaptı.

Oynadığı ilk film olan Jamon, yabancı dilde film dalında Oscar'ı kazandı. Aynı yıl Belle Epoque’de de oynayan Cruz, 1997′de Alejandro Amenabar filmi Abre Los Ojos’da (Aç Gözlerini) yer aldı ve ardından All The Pretty Horses’da Matt Damon’la oynadı. 1999 yılında yine Yabancı Dilde Film dalında Oskar Ödülü kazanan bir filmde, Pedro Almodovar’ın Todo Sobre Mi Madre filminde oynadı.

Hayır işlerine oldukça yüksek miktarlarda para ve zaman ayıran ünlü aktris, All the Pretty Horses filminde oynadığından beri vejeteryan. İspanyolca İtalyanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere dört dil konuşabilen Cruz, İtalyancayı 2004 yılında Non Ti Muovere filminde almayı çok istediği rol için öğrendi.

Oskar'ı oyuncağı olarak gören Cruz, son olarak Cannes Film Festivali’nde Volver filmiyle En İyi Aktris ödülünü kazandı ve 1993′den beri kazandığı ve aday gösterildiği birçok ödül var.

Oynadığı Filmler
Jamón, Jamón (1992)
Güzellik Çağı (1992)
La Ribelle (1993)
Todo Es Mentira (1994)
La Celestina (1996)
Open Your Eyes (1997)
Aç Gözünü (1997)
Cennetten Bir Köşe (1997)
Çıplak Ten (1997)
Don Juan (ı) (1998)
The Man With Rain in His Shoes (1998)
Rüyaların Kızı (1998)
The Hi-lo Country (1998)
Annem Hakkında Herşey (1999)
Üstteki Kadın (1999)
Volaverunt (1999)
Todo Sobre Mi Madre (1999)
Vahşi Aşk (2000)
Tanrıdan Haber Yok (2001)
Vanilla Sky (2001)
Beyaz Şeytan (2001)
Corelli’nin Mandolini (2001)
Masked And Anonymous (2003)
Gothika (2003)
Çapkın Aşık (2003)
Yeni Yıl (2004)
Don’t Move (2004)
Bulutların Üzerinde (2004)
Chromophobia (2005)
Sahara (2005)
Dönüş (2006)
Bandidas (2006)
The Good Night (2007)
Manolete (2007)
Barselona, Barselona (2008)
Aşkın Peşinde (2008)
Kırık Kucaklaşmalar (2009)
Nine (2009)

22 Şubat 2010 Pazartesi

Trajediyi Komediye Çeviren Adam


"Arizona Dream" ile tanımıştım Kusturica'yı. Daha sonra "Times of Gypsies" geldi. Peşinden diğerleri. Seyrettikçe hüzünün içine neşe katmayı becerebilen bir adam gördüm.
1954 Saraybosna doğumlu Emir Kusturica, sinema eğitimini Çekoslovakya Prag sinema okulunda tamamlamış, 73te başlayarak önce kısa filmler ardından Sarayova televizyonu için televizyon filmleri çekmiştir. 1981 yılında ilk filmi "Dolly Bell'i hatırlıyormusunu çekerek, Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan'ı aldı ve bundan sonra Kusturica filmlerinin hemen hemen hepsi en az 1 ödül aldı. İkinci filmi "Babam İş Geziainde" ile Altın Palmiye aldı ve "Çingeneler Zamanı" filmiyle en iyi yönetmen olarak ününe ün kattı.

Daha sonra hiç değiştirmediği görüntü yönetmenini v bestecisi Goran Bregoviç'i de alarak Amerika'ya gitti ve " Arizona Dream" i çekti. Arizona Dream ile de Berlin Film Festivalinde Gümüş Ayı'yı ve özel juri ödülününi aldı.

1995 yapımı Underground ile ise de adeta bir efsaneye dönüştü ve ikinci Altın Palmiyesi'ni aldı.1998 yapımı Ak Kedi Kara Kedi filmi ile de yine aynı yıl Venedik Film Festivalinde Gümüş Aslanı aldı.

Kusturica filmleri genellikle çingenelerin yaşamını konu alır ve filmlerinde tanınmamış çingenelere önemli roller verir. Onların renkli yaşamlarını ve özgürlüğünü filmlerine konu ederek, traji-komik olaylarla yansıtır.

Kusturica filmlerinin yanısıra skandallarıyla da tanınan bir yönetmendir. 1993 yılında Sırbistan'ın aşırı milliyetçi lideri Vojislav Seselj'i düelloya davet etti - Belgrad'ın merkezinde, güneşin tam tepede olduğu saatte, Seselj'in seçtiği bir silahla. Seselj, Kusturica'nın bu davetini "bir sanatçının ölümüne neden olmakla suçlanmak istemediği" mazeretini ortaya atarak duelloyu reddetti. Kusturica, 1995 yılında da Belgrad Uluslararası Film Festivali'nde Yeni Sırbistan Hakları Hareketinin lideri Nebojsa Pajkic'i yumruklayarak yere devirdi.

Filmleri;
* Dolly Bell'i Hatırlıyor musun?, 1981
* Babam İş Gezisinde, 1985
* Çingeneler Zamanı, 1989
* Arizona Rüyası, 1993
* Yeraltı 1995
* Kara Kedi Ak Kedi, 1998
* Süper 8 Öyküleri, 2001
* Hayat bir Mucizedir, 2004
* Bana Söz Ver, 2007

1988 yılında Columbia Üniversitesi'nde yönetmenlik dersleri vermeye başlayan Kusturica, bir süre "Zabranjeno Pusenje" ya da diğer adıyla "Emir Kusturica & No Smoking Orchestra" adlı grupta bas gitar çaldı. 2001 yılında çektiği "Super 8 Stories / Süper 8 Öykü" adlı belgesel film, bu orkestrayı konu alıyordu.



Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra - Unza Unza Time
Yükleyen Emir-Kusturica. - Diğer müzik videolarına göz atın.

19 Şubat 2010 Cuma

Deli Deli Olma



Ülkemizde tarihinde yaşanan olaylar o kadar ilginç ve o kadar çokturki, ülkemiz sineması için adeta verimli bir topraktır, Türkiye tarihi.
Pek çok tv dizisine imza atan, 120 filmiyle ilk uzun metrajlı filmini çeken Murat Saraçoğlu, bu sefer gözünü soğuk Kars'ın sıcacık insanlarına çeviriyor gözünü.

Tarık Akan'la Şerif Sezer'in 28 yıl sonra ilk kez bir araya geldiği ve kendi çocuklarının da oynadığı film ayrıca çocuk oyuncularının saf ve masumane oyunculuğuyla da göz dolduruyor.

Çarlık Rusya'sının Kars'a göçe zorladığı Malakan aileler arasındadır Mişka'nın da ailesi. Yeni makineler çıktıktan sonra, değirmende un elediği günler sona eren Mişka, aileside ölünce borç batağına düşer. Köyün sevdiği ve saydığı bir insan olan Mişka'yı, oğlu, gelini ve 3 torunu ile yaşayan koyün huysuz ihtiyarı Pobuç ise sevmez, nefret eder. Köy halkı Pobuç ile Mişka arasında kalmıştır. Mişka'da Pobuç'a olan borçlarını ödeyemediğinden dolayı piyanosunu verir.

Dikbaşlı sevecen torun Alma'nın ise iyi bir müzik kulağı vardır. Piyanoyu çalmak için adeta deliriyordur. Müzik kulağı olduğunu anlayan öğretmeni Metin ise Alma'yı konservatuvar sınavlarına yazdırmak için Pobuç'tan izin almaya çalışır.

Mişka ile Alma arasında sıcacık bir dostluk oluşur ve Mişka elinden geldiği kadar Alma'ya yardım etmeye çalışır. Ama Mişka çok hastadır ve köyde öleceği konuşulur. Pobuç ve Mişka geçmişlerini sorgularlar ve aralarındaki büyük sır ortaya dökülür.


Deli Deli Olma film fragmanı
Yükleyen blogabi. - TV dizilerini ve programlarını online izleyin.

Yönetmen : Murat Saraçoğlu
Senaryo : Hazel Sevim Unsal
Görüntü Yönetmeni : Mustafa Kuscu
Oyuncular: Tarık Akan (Mişka) , Şerif Sezer (Popuç) , Levent Tülek (Şemistan) , Cemile Nihan (Alma)

12 Şubat 2010 Cuma

Dönersen Islık Çal


Toplumumuzda farklı görünen, toplum normlarından farklı olan, farklı davranan tiplere marjinal gözüyle bakılır ve bir çoğu da pek sevilmez hatta dışlanır. O yüzden marjinal kelimesini pek sevmem. İnsanların özgürce ve istediği gibi yaşamasından yanayım.

Senaryosunu Cemal Şan'ın yazdığı, yönetmenliğini Orhan Oğuz'un yapımcılığını ise Memduh Ün'ün yaptığı,1992 yapımı film marjinal, toplum tarafından dışlanan, biri cüce, diğeri travesti olan iki insanın dotluk öyküsünü anlatır.

Beyoğlu'nun arka sokaklarında barmenlik yaparak hayatını kazanmaya çalışan cüce, evine giderken serserilerin saldırdığı ve gerçek bir kadın sandığı travestiyi düdüğüyle kurtarır. Düdüğü duyan serseriler kaçtıktan sonra evine alır ve kadın sandığı kişinin, aslında erkek olduğunu anlayınca şaşkınlık geçirir, bozulur, iğrenir. Ama yalnızlığını düdüğü ve balkonundaki köpekleriyle paylaşarak yaşamaya çalışan cüce, iğrendiği, nefret ettiği travesti ile sonradan duygusal bir dostluk yaşayacaktır. Bu güzel dostluk, bu çirkin dünya onları ayırana kadar sürecektir

Oyuncular: Mevlüt Demiray, Fikret Kuşkan, Derya Alabora, Menderes Samancılar

10 Şubat 2010 Çarşamba

İlişki Durumu:Karışık


Jane ve Jake 10 yıl önce boşanmış fakat her modern insan gibi irtibatlarını koparmamışlardır. Oğulları Luke'un mezuniyet töreni için gittikleri New York'ta bir araya gelmek zorunda kalan çift, alkollü bir gecenin sonunda beraber olurlar ve tekrar birlikte olmaya başlarlar ama ortada bir sorun vardır. Jake artık evli bir adamdır ve öteki kadın durumuna düşen Jane'dir.

Aynı zamanda Jane'in evindeki değişiklikleri yapan duygusal boşluktaki dul mimar Adam'da Jane'e karşı birşeyler hissetmeye başlar ve Jane için çıkmaza yeni düğümler eklenir.

Senaryosunu yazan ve yönetmenliğini yapan Nancy Mayers,"Kadınlar Ne İster","Tatil" ve "Aşkta Herşey Mümkün" gibi filmlerindekine benzer bir tarz kullanmış.

Romantik komedi filmlerine göre uzun sayılabilecek bir 2 saat sonunda -fakat konu dağıtmadan ve ucuzluğa prim vermeden- alışılageldik bir mutlu son portresi alaşağı edilmiş ve daha realist bir yaklaşımla son verilmiş.

Oyuncular: Meryl Streep,Steve Martin,Alec Baldwin,John Krasinski,Lake Bell,Hunter Parrish, Daryl Sabara, Rita Wilson, Kazan Gabby, Mary Kay Place

6 Şubat 2010 Cumartesi

Meg Ryan


Geçtiğimiz günlerde ülkemizde bulunan Meg Ryan, 19 Kasım 1961 Farfield'de doğdu. Gerçek adı Margaret May Emily Anne Hyra'dır. 18 yaşında annesinin kızlık soyadı Ryan'ı kimliğine yazdırdı.
New York Üniversitesi'nde aldığı gazetecilik eğitiminin ardından televizyon reklamlarında oynadı ve ilk parasını da bu sayede kazandı. Büyük ekran ile tanışması George Cukor'un filmi "Rich and Famous" ile oldu. Ancak asıl sıçrayışını tek bir film ile gerçekleştirdi. O da TOP GUN.
Romantik tarz filmlerin vazgeçilmez oyuncusu haline gelen Ryan 1997 yılında, tarihin 100 starından biri ünvanını aldı.

Filmleri:

Top Gun
Hary, Sally ile Tanışınca
Melekler Şehri
Kayıp Aranıyor
Against The Ropes
Fransız Öpücüğü
Mesajınız Var
Yaşam Kanıtı
Sleepless in Seattle
Flesh and Bone
Kate and Leopold
Aşk Tutkunu
Erkek Severse
Tutku Esirleri
Senli Benli
Ateş Altında Cesaret
İçimde Biri Var
Aşk ve Zeka
The Doors

5 Şubat 2010 Cuma

Kim Ki Duk


1960 Kore doğumlu yönetmenin herhangi bir sinema eğitimi yoktur. Genç yaşlarda,fabrikalarda çalışmış, deniz kuvvetlerinde bir süre kalmış, iki sene de rahiplik geçmişi vardır. Daha sonra Paris'e giderek sokak ressamlığı yapmış ve hayatında ilk kez sinemaya giderek izlediği filmlerden etkilenmiş ve Kore'ye geri dönerek film çekmeye başlamıştır.
Kendini alt sınıftan geldiği ve sinema eğitimi görmediği için, kuşağındaki yönetmenlerden farklı gören Kim Ki Duk, ülkesinde kabul görmesede dış ülkelerde kabul görüyor.
Filmlerinde genelde marjinal, toplumdan dışlanmış karakterleri konu olarak seçer. Filmlerinin büyük bir çoğunluğunda fazla diyalog yoktur. Sadece görsellikle anlatmak istediğini anlatır. Sinemayla gerçeğin birbirine karıştığı filmleri, izleyici yoğun bir şekilde etkiler. Yaşam, şiddet ve sinema içiçe geçmiştir. Karakterler ise iyi ve şeytani, güzellik ve çirkinlik, normallik ve anormallik arasından gidip gelmektedir.

Filmleri:

Zaman
Rüya
İlkbahar yaz sonbahar kış
Yay
Fedakar Kız
Boş Ev
Barefoot Youth
Paran Deamun
Seom
Real Fiction
Nefes
Wild Animals
Crocodile