22 Şubat 2010 Pazartesi

Trajediyi Komediye Çeviren Adam


"Arizona Dream" ile tanımıştım Kusturica'yı. Daha sonra "Times of Gypsies" geldi. Peşinden diğerleri. Seyrettikçe hüzünün içine neşe katmayı becerebilen bir adam gördüm.
1954 Saraybosna doğumlu Emir Kusturica, sinema eğitimini Çekoslovakya Prag sinema okulunda tamamlamış, 73te başlayarak önce kısa filmler ardından Sarayova televizyonu için televizyon filmleri çekmiştir. 1981 yılında ilk filmi "Dolly Bell'i hatırlıyormusunu çekerek, Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan'ı aldı ve bundan sonra Kusturica filmlerinin hemen hemen hepsi en az 1 ödül aldı. İkinci filmi "Babam İş Geziainde" ile Altın Palmiye aldı ve "Çingeneler Zamanı" filmiyle en iyi yönetmen olarak ününe ün kattı.

Daha sonra hiç değiştirmediği görüntü yönetmenini v bestecisi Goran Bregoviç'i de alarak Amerika'ya gitti ve " Arizona Dream" i çekti. Arizona Dream ile de Berlin Film Festivalinde Gümüş Ayı'yı ve özel juri ödülününi aldı.

1995 yapımı Underground ile ise de adeta bir efsaneye dönüştü ve ikinci Altın Palmiyesi'ni aldı.1998 yapımı Ak Kedi Kara Kedi filmi ile de yine aynı yıl Venedik Film Festivalinde Gümüş Aslanı aldı.

Kusturica filmleri genellikle çingenelerin yaşamını konu alır ve filmlerinde tanınmamış çingenelere önemli roller verir. Onların renkli yaşamlarını ve özgürlüğünü filmlerine konu ederek, traji-komik olaylarla yansıtır.

Kusturica filmlerinin yanısıra skandallarıyla da tanınan bir yönetmendir. 1993 yılında Sırbistan'ın aşırı milliyetçi lideri Vojislav Seselj'i düelloya davet etti - Belgrad'ın merkezinde, güneşin tam tepede olduğu saatte, Seselj'in seçtiği bir silahla. Seselj, Kusturica'nın bu davetini "bir sanatçının ölümüne neden olmakla suçlanmak istemediği" mazeretini ortaya atarak duelloyu reddetti. Kusturica, 1995 yılında da Belgrad Uluslararası Film Festivali'nde Yeni Sırbistan Hakları Hareketinin lideri Nebojsa Pajkic'i yumruklayarak yere devirdi.

Filmleri;
* Dolly Bell'i Hatırlıyor musun?, 1981
* Babam İş Gezisinde, 1985
* Çingeneler Zamanı, 1989
* Arizona Rüyası, 1993
* Yeraltı 1995
* Kara Kedi Ak Kedi, 1998
* Süper 8 Öyküleri, 2001
* Hayat bir Mucizedir, 2004
* Bana Söz Ver, 2007

1988 yılında Columbia Üniversitesi'nde yönetmenlik dersleri vermeye başlayan Kusturica, bir süre "Zabranjeno Pusenje" ya da diğer adıyla "Emir Kusturica & No Smoking Orchestra" adlı grupta bas gitar çaldı. 2001 yılında çektiği "Super 8 Stories / Süper 8 Öykü" adlı belgesel film, bu orkestrayı konu alıyordu.



Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra - Unza Unza Time
Yükleyen Emir-Kusturica. - Diğer müzik videolarına göz atın.

2 yorum:

lady shave dedi ki...

Emir Kusturica'yı ilk kez ''times of the gypsies'' filmiyle tanıma şansım oldu.. o günden beri izlediğim her filmiyle hem hüzünlendirmeyi hem güldürmeyi ne denli başarabildiğine tanıklık ettim.. sinema dünyası için eşi bulunmaz yönetmenlerden biri benim için.. insanların ön yargıyla baktığı çoğu zaman dışladığı çingeneleri hayranlık bırakacak şekilde yansıtmıştır filmlerinde.. bunu yapabilen bir diğer yönetmende Tony Gatlif kuşkusuz.. Emir Kusturica'nın en özel taraflarından biri de müzik, mekan ve oyuncu seçimlerinin mükemmel ötesi olması ki bunlar bir filmin can damarlarıdır elbette..
bütün filmlerini izledim ve çok severim ama Arizona Dream benim için başka bir yerde..

Adsız dedi ki...

Iyi bir baslangic