5 Nisan 2010 Pazartesi

Deliler Evi


Andrei Konchalovsky'nin bir akşam haberleri izlerken, izlediği bir haberden etkilenerek senaryosunu yazmaya başladığı filmin baş karakteri Janna'yı da kendisine sürekli telefon edip hayat hikayesini anlatan bir kadından esinlenerek yaratmıştır.
Hassas bir konu alan Çeçen-Rus savaşını anlatan filmi tarafsız bir gözle anlatmaya çalışmış ve bunu da başardığını Venedik Film Festivali'nde aldığı Büyük Juri ödülüyle kanıtlamıştır.

Filmin müziklerini Eduard Artemyev yapmış olsa da Bryan Adams'ta şarkıları ve görüntüsüyle boy gösteriyor.

Inguş sınırında bir psikiyatri kliğinde tedavi gören hastaların tek eğlencesi, hastanenin karşısındaki tren istasyonundan geçen trenleri seyretmektir. Dış dünyadaki savaştan yalıtılmış halde küçük dünyalarında ve yuvaları olarak gördükleri hastanede yaşamaktadırlar.

Bir akşam her zaman izledikleri tren geçmez. Ertesi sabah uyandıklarında hastane personelinin de olmadığını görürler, bir kısmı paniğe kapılsa da, bir kısmı özgür olduklarını düşünüp kaçmaya çalışırlar. Dışardan gelen bomba sesleri, kaçmalarına engel olur. Dışarda süren bu savaşa karşı artık yapayalnızdırlar
Yaklaşan Rus birliklerinden kaçan Çeçen savaşçılar, hastaneyi işgal ederler ve ortalık iyice karışır.

Vaktini akordiyon çalarak geçirmekte olan Janna ise Bryan Adams'ın nişanlısı olduğunu, onu hep bekleyeceğini söylese de, askerlerden birinden hoşlanır ve onunla gitmek ister. Çeçenler gitmek zorunda kalır ve Janna'yı ardında bırakırlar. Janna akordiyonunu tekrar Bryan için çalmaya başlar.

Oyuncular :Yuliya Vysotskaya (Zhanna) , Yevgeni Mironov (Memur) , Sultan Islamov (Ahmed) , Stanislav Varkki (Ali) , Yelena Fomina (Lucy) , Marina Politsejmako (Vika) , Rasmi Dzhabrailov (Makhmud) , Vladimir Fyodorov (Karlusha) , Bryan Adams (Kendisi)

Hiç yorum yok: