19 Ekim 2009 Pazartesi

A Ay


“her gördüğünüzü gösterebiliyor musunuz?”

A Ay filmi Reha Erdem'in ilk uzun metrajlı filmi olup, özellikle Avrupa Sinema dünyasından olumlu eleştiriler almıştır. Türkiye – Fransa ortak yapımı olan A Ay, 1989 yılında Nantes – 3 Continents 2.lik ödülüne layık görülmüş, 1990 yılında Prix L’Age D’Or ve Avrupa Film Ödülü’ne de aday olarak gösterilmiştir. Filmin başrollerinde Yeşim Tozan, Gülsen Tuncer, Nurinisa Yıldırım ve Münir Özkul yer almıştır.
Gösterilemeyeni görmek, inanması zor olana inanmak ve rüyaları takip etmek üzerine, şiirsel ve simgesel bir film A Ay.

A ay çok eski bir konakta yaşayan bir aileyi konu alır.. İhtişamlı yapısına karşın aslında hiçbir zaman tamamlanamamış ve zamana, düzene yenilmiş bir harabe olan konağın sahipleri, mirasçıları ise dağınık bir aile.
Yekta, büyük halası ve yatalak dedesi ile birlikte bu konakta yaşamaktadır. Hasta büyükbabanın ömrünü harcadığı konağı ayakta tutmaya çalışan büyük hala, Yekta’ya sahip çıkmakta ancak kızın ruhsal iniş çıkışlarıyla baş edememektedir. Konaktan ayrı yaşayan, modern bir kadın olan küçük hala ise Yekta’yı konağın kasvetinden ve karanlık düşlerden uzak tutma çabasıyla gider gelir. Yekta ise iki halanın arasında, o yıkıldı yıkılacak konakta, düşlerini ayakta tutmaya çalışır. Küçük kız her akşam, ölmüş olan annesini görmek için konağın kulesinde, annesinin odasından denize bakmaya devam eder… Annesine ulaşmanın hayali ile… Ve, gerçekle hayal olanı sorgular…

Hiç yorum yok: