28 Ekim 2009 Çarşamba

V for Vendetta





David Lloyd'un çizdiği aynı adlı çizgi romandan, Wachowski kardeşlerin sinemaya uyarlayıp yapımcılığını yaptığı filmin yönetmenliğini Matrix üçlemesinde yardımcı yönetmenlik yapan James McTeigue yapıyor. Oyuncular ise V rolünde Hugo Weaving, Evy rolünde Natalie Portman.
V olarak bilinen maskeli bir adam, geleceğin totaliter rejimle yönetilen İngilteresi'nde korkuyla sindirilmiş halkına egemenliği geri verebilmek için şiddete başvuran biridir. V İngiltere halkını, kendisiyle Guy Fawkes günü olan 5 Kasım’da Parlamento’nun çevresinde buluşmaya davet eder.


Film hakkında çok fazla bir şey söylemeye gerek yok aslında. Replikler her şeyi anlatıyor.

"Bu maskenin ardında etten fazlası var..bu maskenin ardında bir fikir var bay cridie ve fikirlere asla kurşun işlemez"
"Aynaya baktığınızda suçluluk duyuyorsanız gerçekleri öğrenmişsinizdir"
"Dans etmeden yapılan devrim yapılmaya değer değildir."
"Ama böyle vukuatlı gecelerde doğru yerlere vasıl olduğum için kendimi size tiyatral bir varlık olarak sunma gereğini duyuyorum.VALA!karşınızda basit bir vodvil gönüllüsü var.vicdanın hem kurbanı,hem katili olarak savaşan bir gönüllü.yüzümdeki bu maske vasat bir görüntü yaratmak için varolan kostüm parçası değildir.herneyse.bu görüntü geçmişin vahim ve sahiplerinden çıkmış vahşete karşı koyan birinin görüntüsüdür.bu kokuşmuş bir trenin aşağılık ve bağır saçan uşaklarına vakurla karşı koyan biridir... verilecek tek karar intikamdır.bir kandavası.ve bir amacı var boşuna değil.değerler ve dürüstlük vakti geldiğinde kazanıcak ve zulüm son bulucak biliyorum.velhasıl konuyu saptırmanın bir anlamı yok.seninle tanışmak bir onurdur.bana lütfen V de."

Ve V hakkında ilginç detaylar:
* “V for Vendetta” ismi 5 heceden oluşur (V).
* V karakteri Thomas Pynchon’ın V romanını okuyorken görülebiliyor çizgi romanda.
* Çizgi romanda kullanılan Beethoven’ın 5. Senfonisi nota olarak 3 kısa ve bir uzun nota ile başlar. Bu da Mors Alfabesinde V harfine denk gelir.
* “Evey” ismi 3 harften oluşur. Bunlar İngiliz alfabesinin 5. harfi olan E, Romen rakalmlarından beşe tekabül eden V, İngiliz alfabesindeki sondan beşinci harf olan Y (ya da 5′in karesi olan 25. harf).
* V Larkhill kampında 5 (romen rakamıyla V) numaralı odada kalır ve burda işkence görür. 5 sayısının ikilik değeri 101′dir.Bu George Orwell’ın Nineteen Eighty-Four isimli romanındaki meşhur 101 numaralı işkence odasına gönderme yapar.
* V’nin şahsi olarak kullandığı vecizesi Vi Veri Universum Vivus Vici’dir (By the power of truth, I, while living, have conquered the universe – Hakikatin kuvvetiyle, yaşarken ben, kainatı fethettim.) Görüldüğü gibi bu vecize her birisi V ile başlayan (Latincede U V olarak yazılır) V harfi ile başlamakta.
* Kasım (November) Gregoryan takviminde v ile başlayan tek aydır.

Hiç yorum yok: