29 Ekim 2009 Perşembe

Sevgili Wendy

Bireysel silahsızlanma bir kaç seneden beri yoğun bir şekilde işlense de hala insanların yatak altlarında silahlar durmakta, sevincini de kızgınlığını da silahla göstermektedir. Düşünün adamın biri sabah kalkıyor ve silah yapıyor. Sabah resmen uykusundan uyanıp, insanlar birbirini öldürsün diye silah yapıyor.Soğuk çelik... Sevmem silahları, pasifistim. İlginçtir, barış çığlıkları atılan her yerde silahlar konuşuyor. Barış için silahın şart olduğuna inanmış insanlar. İnsanlar konuşa konuşa, hayvanlar koklaşa koklaşa dese de atalarımız, bu laf unutulmuş, rafa kaldırılmış, insanlar susmuş silahlar konuşmuş ve hala da konuşuyor silahlar.

İşte Lars Von Trier'in "Tür filmleri kabul edilemez" dogmasını baştan sona uyguladığı Sevgili Wendy'de silahların asla suskun kalamayacağını anlatır. Yani bir filmde silah çıkarsa o mutlaka patlar.


Maden kasabası Estherslope'da yaşayan Dick'in öyküsü... Dick, son derece sıkıcı bir kasabada, suya sabuna dokunmadan yaşayan kendi halinde bir gençtir. Fakat bir silah edindikten sonra, sıkı bir pasifist olmasına rağmen silahların çekiciliğine kapılan Dick, yakın arkadaşları ile The Dandies adında bir grup kurar.


Bu grubun oldukça ilginç bir yapısı vardır. Silahları oyuncak gibi taşıyıp, barışçı yapılarından kesinlikle ödün vermek istememektedirler! Fakat zamanla kuralların bozulmak için yaratıldıklarını keşfederler ve yavaş yavaş silah sesleri yükselmeye başlar...


Yapım:2005 ~ Almanya, Danimarka, Fransa, İngiltere
Yönetmen: Thomas Vinterberg
Senaryo:Lars von Trier
Görüntü Yönetmeni:Anthony Dod Mantle
Müzik:Benjamin Wallfisch
Oyuncular:Jamie Bell (Dick) , Bill Pullman (Krugsby) , Michael Angarano (Freddie) , Danso Gordon (Sebastian) , Novella Nelson (Clarabelle) , Chris Owen (Huey)


Hiç yorum yok: