17 Aralık 2009 Perşembe

Masum Sesler

Silahları sevmem, birçok insan gibi savaşları da sevmem. Hatta pasifistim. Ama şu bir gerçek ki bir çok insan, kendi ülkeleri adına, toprakları adına, aileleri adına, daha iyi bir gelecek adına savaşmak zorunda kalıyor ve ne yazık ki bu savaşlardan en çok yara alan, masum çocuklar oluyor. Resmi olmayan rakamlara göre; yaklaşık 40 tan fazla ülkede 300 binin üzerinde çocuk silah altında. Onlar çocuk askerler...


Latin Amerika'nın cinayetleriyle ün yapmış ülkesi El Salvador'da yaşananları anlatan filmin yönetmeni Lois Mandoki. Carlos Padilla ve Leonor Varela'nın başrolünü üstlendiği film, yaşananları 11 yaşındaki Chava'nın gözünden anlatır. 12 yaşına girmek istemeyen, savaşmak değil oyun oynamak isteyen, küçücük yüreklerinde derin acılar biriktiren çocuklar.


12 yaşına gelen çocuklar, askerler tarafından okullarından, sokaklarından patates çuvalı gibi kamyonlara yüklenirler. Chava, 1980’lerin El Salvador’unda, annesi ve kardeşleriyle yoksulluk ve sefalet içinde yüzerken, bir yandan da acı gülümsemenize neden olan bir masumiyetle, insani değerleri olan bir çocukluk geçirmeye çalışır.

Andre Abujamra’nın müziklerini yaptığı film, içinize işlerken, filmden kolay sıyrılmanız mümkün olmuyor. Başka yerlerdeki başka hayatlarını anlamak, anlamlandırmak için Masum Sesler filmi bulunmaz bir fırsat.

Hiç yorum yok: