22 Aralık 2009 Salı

Sophia Coppola


Ailesinde bir çok ünlü insanı barındıran (Babası yönetmen Francis Coppola, kuzeni oyuncu Nicholas Cage, Büyükbabası müzisyen Carmine Coppola, büyükannesi oyuncu Italia Cappola) Coppola hanedenalığının son üyesi Sophia Coppola 5 Aralık 1971 de dünyaya geldi.
Moda desinatörlüğü, kostüm tasarımcılığı, TV sunuculuğu, senaryo yazarlığı, gibi çeşitli uğraşlarla uğraştıktan sonra babasının yönetmenliği altında "The Godfather" (1972), "Rumble Fish", "The Outsiders" (1983) ve "The Cotton Club" (1984) filmlerinde “Domino” adıyla rol aldı.
Oyuncu olarak asıl ününü "The Godfather, Part III" filminde Mary Corleone rolüyle yaptı.
Sophia uzun boyu ve fazla estetik olmayan burnu ve Kaliforniya aksanı yüzünden eleştirmenler tarafından epeyce alay konusu olduğu bu rolü babası için yapılmış bir özveri olarak nitelendiriyor. Zira Mary Corleone olarak asıl düşünülen aktrist Winona Ryder son dakikada Coppola’larla olan anlaşmasını nedensiz olarak bozmuştu.
Bu eleştiriler Sophia Coppola’yı yıldıracağına aksine kamçıladı ve "Inside Monkey Zetterland" (1992) "Star Wars: Episode I -- The Phantom Menace" (1999) filmlerinde yardımcı rollere çıkarak oyunculuk kariyerine devam etti.
Tüm bu uğraşlarından sonra babasının izinde yürümeye karar vererek 1998 yılında siya-bayaz çekilen ve bağımsız kanallarda büyük ilgi gören "Lick The Star" ı yazdı ve yönetti.
2000 yılında yönettiği Jeffrey Eugenides'in romanından uyarlama bir proje olan "The Virgin Suicides" filmi gösterildiği Cannes ve Sundance film festivallerinde büyük ilgi topladı ve Sophia Coppola’yı geleceğin ümit vaat eden genç yönetmenleri arasına soktu.
Ardından senaryosunu kendi hayat hikayesinden esinlenerek yazdığı 2003 yapımı "Lost In Translation" filmi ile en iyi senaryo dalında Golden Globe ödülünü aldı.
Hem Oscar hem de en kötülere verilen Razzie Ödülüne alan ender sanatçılardan biridir.

Yönetmenlik Yaptığı Filmler

1996 Bed, Bath and Beyond
1998 Lick the Star
1999 The Virgin Suicides
2003 Lost in Translation
2006 Marie Antoinette

Hiç yorum yok: