5 Şubat 2010 Cuma

Kim Ki Duk


1960 Kore doğumlu yönetmenin herhangi bir sinema eğitimi yoktur. Genç yaşlarda,fabrikalarda çalışmış, deniz kuvvetlerinde bir süre kalmış, iki sene de rahiplik geçmişi vardır. Daha sonra Paris'e giderek sokak ressamlığı yapmış ve hayatında ilk kez sinemaya giderek izlediği filmlerden etkilenmiş ve Kore'ye geri dönerek film çekmeye başlamıştır.
Kendini alt sınıftan geldiği ve sinema eğitimi görmediği için, kuşağındaki yönetmenlerden farklı gören Kim Ki Duk, ülkesinde kabul görmesede dış ülkelerde kabul görüyor.
Filmlerinde genelde marjinal, toplumdan dışlanmış karakterleri konu olarak seçer. Filmlerinin büyük bir çoğunluğunda fazla diyalog yoktur. Sadece görsellikle anlatmak istediğini anlatır. Sinemayla gerçeğin birbirine karıştığı filmleri, izleyici yoğun bir şekilde etkiler. Yaşam, şiddet ve sinema içiçe geçmiştir. Karakterler ise iyi ve şeytani, güzellik ve çirkinlik, normallik ve anormallik arasından gidip gelmektedir.

Filmleri:

Zaman
Rüya
İlkbahar yaz sonbahar kış
Yay
Fedakar Kız
Boş Ev
Barefoot Youth
Paran Deamun
Seom
Real Fiction
Nefes
Wild Animals
Crocodile

1 yorum:

lady shave dedi ki...

Time, Dream, Spring-Summer-Fall- Winter and Spring, The Bow, Samaritan Girl, 3Iron izlediğim ve bayıldığım filmleri.. her biri kesinlikle birer baş yapıt..