28 Ocak 2010 Perşembe

Cinema Paradiso (Cennet Sineması)


Sinemayı seviyorum diyenlerin mutlaka görmesi gereken bir film Cinema Paradiso. İtalyan sinemasının bitti dendiği anda ortaya çıkan ve 1989 Cannes Film Festivalinde Juri özel ödülünü kazanmasının ardından Yabancı Dilde En İyi Film Oskar'ını alan bir filmdir.
Sinemanın sansürlü siyah beyaz yıllarından (O yıllarda RTÜK olmadığından papazın yaptığı, sansürsüz renkli yıllara geçene kadar zamanı görmemizi sağlar. Bir anlamda sinemanın gelişimini de izleriz, Toto'nun hikayesinin yanında.
Cinema Paradiso günümüz sinemasına da öncülük etmiştir. Bir çok yabancı ve türk filminde de filmden etkiler görebiliriz.


Ünlü bir yönetmen olmuş Salvatore di Vita bir gün doğup büyüdüğü kasabadaki, ona herşeyi öğreten, Alfred'in öldüğünü öğrenir ve dönmemek üzere ayrıldığı kasabasına geri dönmek zorunda kalır. Salvatore her şeyi o kasabada öğrenmiştir, ilk aşkını da burda yaşamıştır ve anıları canlanır.
Küçük bir çocuk olan Toto, okuldan kalan zamanında pedere yardım etmekte, ve gününün bir çoğunu Alfred'in yanında geçirmektedir. Filmlerle ilgili konuşurlar ve Alfred2in sinema hakkında derin bilgisinden yararlanır. Alfred sayesinde sinemaya olan aşkını ve tutkusunu keşfeder.

Birgün sinema yanar ve Alfred kör olur. Sinema tekrar restore edilerek açılır. Makinaların nasıl çalıştırılacağını öğrenmiş olan Salvatore, makinist olarak işe başlar. Bu arada ilk aşkını da bu kasabada yaşayacaktır.


Yönetmen : Giuseppe Tornatore
Senaryo : Giuseppe Tornatore , Vanna Paoli
Görüntü Yönetmeni : Blasco Giurato
Müzik : Ennio Morricone
Yapım : 1988, Fransa / İtalya , 123 dk.
Oyuncular: Jacques Perrin (Salvatore Toto Di Vita (Yetişkin)) , Marco Leonardi (Salvatore Toto Di Vita (Genç)) , Salvatore Cascio (Salvatore Toto Di Vita (Çocuk)) , Philippe Noiret (Alfredo) , Antonella Attili (Maria Di Vita (Genç)) , Pupella Maggio (Maria Di Vita (Yaşlı))

Hiç yorum yok: