22 Mayıs 2010 Cumartesi

Birds



17 Mayıs 2009 tarihinde Berlin'de kuşlar garip bir şekilde insanlara saldırmaya başladı. Alfred Hitchcock'un 1963 yapımı "Kuşlar" filmine benziyordu olay. Gariptir ki Hitchcock'un filmi Kaliforniya'da tatil yaptığı sırada kuşların insanlara saldırdığı haberini okumasıyla ortaya çıkar
Doğanın insanlardan öç alma temalı filmlerininde fikir kaynağı olmuştur aynı zamanda "Kuşlar" filmi.
Filmde Hitchcock o zamanlar için devrim sayılabilecek teknolojileri kullanmayı hikaye bütünlüğünü gölgelemeden kullanabilmiştir. Kuş seslerini bozulması ile oluşturulmuş efektler, kasabayı ve saldırıdaki kuşları çeken tepe kamerası kullanımı, fotoğrafik unsurun ön plana çıkması belirgin özellikleri arasında. Unutulmaz telefon kulübesi sahnesi ise yarım metrekarelik bir alana sıkıştırılan bir kamera ile neler yapılabileceğinin en büyük kanıtı.
Altın Küre En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Senaryo dalında da Edgar Ödülü almış, tüm zamanların en iyi gerilim filmi seçilmiş benimde etkilendiğim ve etkisinden uzun süre çıkamadığım bir filmdi.


Zengin, güzel ve şımarık bir genç kadın olan Melanie Daniels,San Francisco’daki bir evcil hayvan dükkânında yakışıklı ve ilginç biri olan avukat Mitch Brenner ile tanışır. Melanie, Mitch'in bu dükkânda ona oynadığı küçük oyuna kızsa da ondan hoşlanır. O gün Mitch'in, kızkardeşinin doğum günü için aradığı fakat bulamadığı kuşları satın alır ve bunları hediye olarak Mitch'in Pasifik kıyısındaki küçük bir kasaba olan Bodego Bay'deki evine götürmeye karar verir. Kasabadaki hayat ilk başlarda Melanie'ye normal gözükse birkaç gün sonra kasaba ve çevresindeki kuşlar tuhaf davranmaya ve sebepsiz bir şekilde insanlara saldırmaya başlar. Kuşların saldırıları kısa bir süre içinde ölümcül olacak, insanlara yaptıkları saldırılar sertleşecektir. Zira bir çiftçinin evinin camını kırarak içeri girer ve çiftçiyi gözlerini oyup öldürürler; keza Melanie'nin tanıştığı genç kadın da onların kurbanı olacaktır. Her türden kuşun yarattığı bu olaylar karşısında korkan ve ne yapacağını bilemeyen kasaba halkı kafesteki kuşlar gibi evlerine, dükkânlarına sığınır ve bir anlamda içeride hapis kalırlar.



Oyuncular:

* Rod Taylor - Mitch Brenner
* Jessica Tandy - Lydia Brenner
* Tippi Hedren - Melanie Daniels
* Suzanne Pleshette - Annie Hayworth
* Veronica Cartwright - Cathy Brenner
* Ethel Griffies - Mrs. Bundy, yaşlı kuşbilimci
* Charles McGraw - Sebastian Sholes, yemekteki balıkçı
* Ruth McDevitt - Mrs. MacGruder, evcil hayvan dükkânı çalışanı
* Lonny Chapman - Deke Carter, aşçı
* Joe Mantell - Gezici satıcı
* Doodles Weaver - Balıkçı
* Malcolm Atterbury - Al Malone , polis
* John McGovern - Postane memuru
* Karl Swenson - Yemekteki karamsar fikirli adam
* Richard Deacon - Mitch'in komşusu

Hiç yorum yok: