31 Mayıs 2010 Pazartesi

Hollywod'da Bir Türk- Türk Sinemasının İlk Jönü


15 Haziran 1919 yılında İstanbul'da doğan Muzaffer Tema'nın gönlünde asker olmak yatarken, müzisyen olan babasının isteğiyle İstanbul Belediye Konservatuvarı'na girer ve burada flüt, keman ve piyano çalmayı öğrenir.Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın imtihanlarını kazanarak Ankara'ya gider.

1948 yılında Tepebaşı Gazinosu'nda orkestra ile beraber konser verir. Konsere gelen sinemacılar, konserden sonra deneme filmi teklif ederler. Hiç ilgisi olmadığını, ne kadar başarılı olacağını bilemediğini söylesede, ısrarları kıramaz ve kabul eder. Aydın Arok'un yönetimindeki "Çığlık" ile ilk oyunculuğa başlar.Kısa zamanda Avrupai tipiyle dikkat çekmeye başlar ve filmler ardı ardına gelir.

1951 yılında Yıldız dergisinin okuyucuları arasında düzenlediği yarışmada "Dudaktan Kalbe" en iyi film, Muzaffer Tema'da en iyi artist seçilir.

Türk Sinemasında her şey yolunda giderken, birden bire Amerika'ya gitmek ister ve her şeyini satıp, eşinden de boşanır. Artık şansını Amerika'da deneyecektir. 1956 yılında ayağının tozuyla gittiği Amerika'da ilk işi Paramount Film Stüdyosu'nun New York ofisine başvurur. Bir gün katıldığı kokteylde Sukuras ile tanışır ve Sukuras Tema'yı ofisine davet edip fotoğraflarına bakar. "Ne zaman Hollywood'a gidebilirsin" diye sorar. Tema'nın şaşkın bakışları altında 500 dolar ve uçak biletini vererek iyi şanslar diler. Hızla girdiği Hollywood'da ülkemizde de gösterilen iki filmde oynar. "Acı Tebessüm" ve "Aya Giden 12 Adam"

Los Angeles'da Cumhuriyet Balosu'da tanıştığı Zsa Zsa Gabor'la kısa süreli bir aşkta yaşayan Tema, artık mutludur. Amerikan rüyası hayalini gerçekleştirmiş ve dünya starları arasında yer alır.

Fakat mutluluğu uzun sürmez, babasının hastalığı ile ülkesine dönmek zorunda kalan Tema, aldığı film teklifleri karşısında, kendi film şirketini kurar.1977 yılına kadar Türkiye'de kalır. Çocuğunun okulunu düşünerek tekrar Amerika'ya döner.

PrivateTürkiye'de uzun yıllar sinema oyunculuğu yapan Tema, Türkiye'ye döner.1951 yılında başladığı sinema hayatına 55 film sığdıran Türkiye'nin yanısıra Amerika'da 2, İngiltere ve Almanya'da birer yabancı filmde oynadı.

Önemli filmlerinden bazıları; Çığlık(1949); Fato, Ya İstiklal Ya Ölüm(1951); Dudaktan Kalbe(1951);Kanun Namına(1952); İngiliz Kemal Lavrans’e Karşı(1952); Hıçkırık(1953); Aşk Istıraptır(1954); Kadın Severse(1955); Vahşi Kedi(1961)

Hiç yorum yok: