7 Mayıs 2010 Cuma

Serseri Aşıklar


Jean-Luc Godard'ın ilk uzun metrajlı filmi olan Serseri Aşıklar aynı zamanda Fransız yeni dalga akımını başlatan da filmdir. Sinemada belli başlı kurallar olmadan da güzel şeyler yapılabileceğini ortaya koymuştur.
Filmde bir bütünlük yoktur. Bir bütünlük vardır fakat alışageldiğimiz türde sahnelerin birbirini takip ettiği türde bir bütünlük değildir. Ayrı ayrı sahnelerde anlatmak istediğini anlatır.
Başındaki şapkası ve ağzından düşürmediği sigarasıyla Belmondo, Bogartvari görünür ki, bu da Godard'ın çökmüş Amerikan sinemasına saygı duruşudur.
Aynı zamanda filmin başrol oyuncuları olan Jean Paul Belmondo ve Jean Seberg, bu filmle dönemin gazetelerinin de etkisiyle 20 li yaşlardaki performanlarıyla zirveye taşınmışlardır.

Gelelim filmin konusuna;
Michel Poiccard küçük çaplı hırsızlıklar yapan, gangster adayı genç adamdır. En son Marsilya'da yaptığı bir araba hırsızlığı yüzünden başı derde girmiştir. İstemediği halde bir kişinin ölümüne neden olan Michel Paris'e gelir ve daha önce birkaç kez beraber olduğu Patricia'yı bulur. Patricia Harold Tribune'de stajyerlik yapan Amerikalı genç bir gazeteci adayıdır. Ama işine en baştan, gazete satıcılığı ile başlamıştır.


Polisten kaçan Michel, Patricia'nın evinde saklanmaya başlar. Genç ganster Roma'yı kaçmayı planlar. Yanında Patricia'yı da götürmek ister. Patricia mantığı ve duyguları arasında kalmıştır.

Senaryo: François Truffaut
Yönetmen: Jean-Luc Godard
Oyuncular:Jean-Paul Belmondo,Jean Seberg,Daniel Boulanger, Jean-Pierre Melville, Henri-Jacques Huet,Van Doude

Hiç yorum yok: