2 Ocak 2010 Cumartesi

4 ay 3 hafta 2 gün


Komünizmin son dönemlerinin hüküm sürdüğü Romanya'dayız. Öğrenci olan Otilia ve Gabita, aynı zamanda da oda arkadaşıdırlar. Gabita'nın hamile olduğunu öğrenmesi ile büyük bir sorunla karşı karşıya kalacaklarıdır. Çünkü Romanya'da kürtaj yasaktır.

Fakat her yasağın kendisine bir de 'yasak delici' alternatif bir sistem yarattığı düşünülürse buna da bir çözüm vardır. Kürtaj yasal olmayan yollardan yapılacaktır.


Öncesi ve sonrasının olmadığı, olsa bile yönetmenin umurunda olmadığı tek bir günde geçen, o gün başlayıp, o gün biten bir film 4 ay 3 hafta 2 gün.
4 ay 3 hafta 2 gün filmi, bir çok insanın sıkıldığı bir film olsa da, insanı rahatsız eden bir film. 4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün’ü özel kılansa, sade bir sinema diliyle kamerayı kahramanın peşine takıp “ne”yse onu anlatarak duygu sömürüsüne yer vermemesi. Ve senarist ve yönetmen Mungiu’nun bir erkek olarak kadına odaklanışı, Doktor Bebe'nin, kadının çaresizliğini kullanarak kadına yüklenmesi.
Yönetmen ve senarist daha çok, kürtajın kendisini de kapsayan ayrıntılara yer vermiştir. İyi bir sinematografi ile filme zalim bir hava veren yönetmen seyirciyi, yalancı ve bağnaz insanların dünyasında korkunç bir yolculuğa çıkarıyor. Altın Çağ’da Hikayeler adı altında bir serinin bu ilk filmi Çavuşesku zamanındaki yaşama atfedilmiştir.

Hiç yorum yok: