18 Ocak 2010 Pazartesi

Dünyada Bir Gece (Night on Earth)



Jim Jarmush'un yönetmenliğini, yapımcılığını, senaristliğini yaptığını yani herşeyiyle bir Jarmush filmi Night On Earth. Dünyanın 5 ayrı ülkesinde eş zamanlı olarak çekilen ve taksi şoförlerinin yaşadıklarından bir kesit sunan Dünyada Bir Gece Jarmush'un büyük oyuncularla çektiği minimalist bir filmidir.
İlk öykü Los Angeles'ta geçer. Bir oyuncu menajeri, bindiği takside, taksi şoförünün bir film yıldızı olduğunu düşünür ve şoförlükte kariyer yapmak isteyen taksi şoförünü ikna etmeye çalışır.
İkinci öykü New York'tadır. Araba kullanmayı tam bilmeyen, anlamadığı bir kültürde ve şehirde kaybolan şoföre, taksisine binen yolcusu, yolunu bulmasına yardım eder.
Üçüncü öykü Paris'tedir. Kör bir kız, bindiği taksinin şoförüyle uzun bir yolculuğa çıkar ve şoföre körlük ve hayat hakkında ders verir.
Dördüncü öykü Roma'da geçer. Çok konuşan bir taksi şoförü, huzursuz bir pederi arabasına alır ve yol boyunca taksisinde Peder'e günah çıkartır.
Beşinci ve son öykü ise Helsinki'de geçer. 3 kişi taksi çağırır. İçlerinden biri zilzurna sarhoştur ve ayakta duracak hali yoktur. Önce arkadaşlarının hikayesini anlatırlar ve şoför de onlara aşk, hayat ve ölüm hakkında birşeyler anlatır.

Yönetmen : Jim Jarmusch
Senaryo : Jim Jarmusch
Görüntü Yönetmeni : Frederick Elmes
Müzik : Tom Waits
Oyuncular: Gena Rowlands (Victoria Snelling) , Winona Ryder (Corky) , Armin Mueller-Stahl (Helmut Grokenberger) , Giancarlo Esposito (Yo Yo) , Isaach De Bankolé (şoför paris) , Roberto Benigni (şoför roma)

Hiç yorum yok: