17 Mart 2010 Çarşamba

Gitmek: Benim Marlon ve Brandom


"kim uçurdu acaba kafamı? ben kafam olmadan da yaşarım. çünkü, elim, kolum, bacaklarım var sana ulaşmak için. ve bir de el bombası gibi fırlatıp, tüm kahrolası sınırları havaya uçuracak bir kalbim"

Gerçek bir hayat hikayesine dayanarak çekilen film Gitmek:Benim Marlon ve Brandom, aşkı, aşkın imkansızlığını, ayrılığı, özlemeyi en çok ta gitmeyi anlatıyor.

Türkiye'de bir film çekiminde tanışıp birbirlerine aşık olan Hama Ali ve Ayça'nın yolları, film çekimleri bittikten sonra ayrılır. Hama Ali memleketi Irak'a gitmek zorundadır. Ama aşkları zar zor da olsa bağlanabildikleri telefon görüşmeleri ile sürer. Irak'ta savaşın patlamasıyla zaten zar zor görüştükleri telefon görüşmeleri de kesilir.
Ayça, kendisiyle, çevresiyle va ailesi ile mücadeleye girer ve gözünü karartıp, Hama Ali'nin yanına, Irak!a gitmeye karar verir. Savaşın yoğun bir şekilde sürdüğü Irak'tan kaçışlar, göçler başlamışken, Ayça aşkı uğruna tersine bir yolculuğa çıkar.
Acaba savaş iki sevgilinin buluşmasına izin verecek midir
?

2007 yapımı yönetmenliğini Hüseyin Karabey'in yaptığı dramatik ve politik türde Türk sinema filmi. Hüseyin Karabey'in ilk uzun metrajlı filmi olmak üzere başrollerini Ayça Damgacı ve Hama Ali Khan paylaşmıştır.Filmin çekimleri 2007 yılında Kasım ve Aralık aylarında sırası ile Türkiye'nin İstanbul, Diyarbakır, Mardin, Silopi, Van, İran’ın Urmiye, Irak’ın Erbil ve Süleymaniye kentlerinde 6 bin kilometre yol kat edilerek gerçekleştirildi.

Senaryo yazarlığı Ayça Damgacı ile Hüseyin Karabey tarafından yapılmak üzere Ayça Damgacı ile Hama Ali arasındaki gerçek bir aşk öyküsüne dayanarak uyarlanmıştır. Filmde başrolü paylaşanlar ise gerçek yaşamdaki kendi kişiliklerini canlandırmışlardır. Oyuncu kadrosunda Ayça Damgacı, Hama Ali Khan, Cengiz Bozkurt, Emrah Özdemir, Ani İpekkaya, Nesrin Cavadzade, Mahir Günşiray gibi isimler yer almıştır.

Kısıtlı bütçeyle çekilen bu film belgesel tadı veriyor. Filmin aldığı ödüller ise şöyle;
* 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali
o En İyi Kadın Oyuncu Ödülü – Ayça Damgacı

* 6. New York Tribeca Film Festivali
o En İyi Yönetmen Ödülü – Hüseyin Karabey

* 15. Adana Altin Koza Film Festivali
o En İyi Kadın Oyuncu - Ayça Damgacı

* 25. Kudüs Film Festivali – İsrail
o FIPRECSI Ödülü

* 5. Erivan Film Festivali – Ermenistan
o FIPRECSI Ödülü ve Ekümenlik Jüri Özel Ödülü

* 14. Saraybosna Film Festivali - Bosna Hersek
o En İyi Kadın Oyuncu - Ayça Damgacı

* 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali
o En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu – Volga Sorgu

* 21.Tokyo Uluslararası Film Festivali
o En İyi Asya-Ortadoğu Filmi

* Borderlands - 4Filmfestival
o En İyi Film

Hiç yorum yok: