25 Kasım 2009 Çarşamba

Dans Etmenin Sırrı


İngiliz sanat yönetmeni Stephen Daldry ve senaryo yazarı Lee Hall'ın ilk sinema deneyimleri olan Billy Elliot gösterildiği yıllarda Altın Küre'ye aday olmuş, İngiliz Bağımsız Sinema Ödüllerinde ise yönetmen, senaryo yazarı ve oyuncu dalında ödülleri almıştır.
Filmin kaliteli senaryosunun yanında daha çok dikkat çeken ise oyuncuların performanslarıdır. Hele ki filme ismini veren, Billy Eliot rolündeki Jamie Bell'in oyunculuğu takdire şayandır.

1984 yılı, maden işçilerinin sömürüye karşı ayaklandığı, büyük grev zamanında geçer film. Billy, babası ve abisi maden işçisi olan, annesi ölmüş, zamanını zaman zaman bilincini kaybeden büyükannesine bakarak ve babasının isteği doğrultusunda boks derslerine giderek geçirir. Fakat boksta pekte başarılı değildir.
Birgün bale sınıfı da, boks salonunda çalışmaya başlar ve Billy, dansa tutkusu olduğunu farkeder. Billy'nin içindeki cevheri farkeden Mrs Wilkonson, Billy'ye yardım eder. Fakat, ailesinden gizli dans eden Billy'nin, dans ettiğini öğrenmeleri, babası ve abisi için bir utanç kaynağı olur. Çünkü baleyi hiç te erkeksi bulmamaktadırlar ve Billy'ye baleyi yasaklarlar. Kraliyet Bale Okulu'nun seçmeleri vardır. Mrs. Wilkonson, seçmelere girmesi için Billy'yi cesaretlendirir. Ama Billy ikilemde kalmıştır. Ailesine karşı sorumlulukları mı, yoksa içindeki karşı konulamaz dans tutkusu mu?

Yönetmen :Stephen Daldry
Senaryo:Lee Hall
Görüntü Yönetmeni:Brian Tufano
Müzik:Stephen Warbeck
Yapım:2000
Oyuncular-Karakterler:Jamie Bell(Billy Elliot),Julie Walters (Bayan Wilkinson),Gary Lewis(Jakie Elliot),Jamie Draven(Tony Elliot), Jean Heywood(Büyükanne),Stuart Wells(Michael)

Hiç yorum yok: