5 Kasım 2009 Perşembe

Tim Burton


Kafalarının normal işlemediğini düşündüğüm bazı yönetmenler vardır. Tim Burton'da bunlardan biri.
25 Ağustos 1958 yılında doğan Tim Burton ev ve okul yaşamını güç bularak, hayatın gerçekliğinden kaçıp ,sürekli korku filmleri ve düşük bütçeli filmlere sığındı.
Lise yıllarında California Institute of the Arts'a girmek üzere bir Disney bursu kazandı ve 3 yıl eğitim aldıktan Disney stüdyolarına animatör çırağı olarak girmeyi başardı. Projesinde ilk çalıştığı film The Lord Of Rings oldu ancak yapımda adı geçmedi. Sonrasında ise pek te istemediği bir yönde The Fox and the Hound için çizimler yaptı. Ancak Burton'un karakterleri Disney'in sevimli karakter yapısına ters düştüğü için kabul edilmedi.
1982 yılında, Burton, ilk 6 dakikalık stop-motion filmini, çocukken seyrettiği düşük bütçeli filmlerin kahramanı Vincent Perez'den aldığı ilhamla, kendini Vincent Perez olarak hayal eden bir çocuğun hakkında yaptı. Bu stop motion'u , Frankenstein'dan aldığı ilhamla çektiği Frankenweenie adlı kısa film takip etti. Film araba kazasında öldükten sonra tekrar dirilen bir çocuğu anlatmaktaydı. Festivallerde övgüler almasına rağmen Disney bu kısa filmi, çocuklar için korkutucu bularak rafa kaldırdı.
Daha sonra 7 milyon dolarlık bir bütçeyle Pee-Wee's Big Adventure adlı filmi çekti ve 40 milyon dolar hasılat elde etti.
Alfred Hitchcock Presents" ve Shelley Duvall'ın "Faerie Tale Theatre" gibi televizyon dizilerini yönettikten sonra, Burton, sıradaki büyük projeyi kabul etti. Evleri garip bir aile tarafından istila edilen, ölümden sonra yaşamla başa çıkmaya çalışan genç bir çiftin anlatıldığı olağandışı komedi, "Beetlejuice" adlı filmi 1988 yılında çekti. Alec Baldwin, Geena Davis ve Micheal Keaton'ın başrollerini paylaştığı bu film, 80 milyon doların üzerinde hasılat yaptı ve en iyi makyaj dalında Oscar'ı aldı.
Düşük bütçelerle büyük filmler yapabiliyor olması yapımcıların gözünden kaçmadı ve ilk büyük bütçeli film projesi Batman'i 1989 da kabul etti. Batman'in ilk başarısının ardından Batman Returns için tüm kontrolün kendisinde olması şartıyla Warner Bros şirketiyle anlaştı. Fakat bu ikinci filmin hasılatı iyi olsa da, çocuklar için fazla korkutucu bulundu ve izleyiciler filmin fazla seksiliğinden rahatsız oldular. Tim Burton da kendi adına Batman serisine son verdi.
1990 yılında Johnny Deep'le işbirliğinin ilk başladığı Edward Scissorhands'ı yönetti.
1993 yılında yazarlığını ve yapımcılığını üstlendiği ancak zamanlama problemi nedeniyle yönetmenliğini kendisinin yapamadığı "The Nightmare Before Chrismas"'ı çekti.Bir sonraki filmi, "Ed Wood"(1994), yayınlandığı dönemdeki tanıtım başarısızlığına rağmen, eleştirmenler tarafından iyi karşılandı ve Ed Wood Jr. filmlerine halkın ilgisini yeniden canlandırarak gözle görülür bir hayran kitlesi oluşturdu.
1999 sonbaharında "Sleepy Hollow" güçlü kadrosuyla Burton'ın elinden vizyona girdi. Johnny Depp, Michael Gough, Jeffrey Jones, Christopher Walken ve Christina Ricci'nin bir araya geldiği film, genelde eleştirmenlerden olumlu yanıt aldı ve Elfman'ın da yardımıyla yaratılan Gothic atmosfer sayesinde Best Art Direction dalında Oscar'ı aldı.
Burton film kariyerine üçü de "Best Animated Feature Film" dalında Oscar'a aday gösterilen; "Big Fish"(2003), "Charlie and the Chocolate Factory(2005) ve Corpse Bride(2005) ile devam etti.
2010 yılında ise gösterime girmesini dört gözle beklediğim Alice Harikalar Diyarında ile tekrar huzurlarımıza arz-ı endam edecek.

1 yorum:

lady shave dedi ki...

Tim Burton.. hayatımızın kahramanı.. tüm filmlerini seveerim.. hepsini..