11 Kasım 2009 Çarşamba

Yağmur Altında Şarkı Söylüyorum

Bir zamanlar sinemalar sessizdi. Sessiz sinema dönemini Charlie Chaplin filmlerinden hatırlıyorum. Üzülme, sevinme, küsme aklınıza gelebilecek herşeyi mimikle anlatırlardı. Sonra sesli sinemaya geçildi ve sesli sinemaya geçilmesiyle bir takım aksaklıklar meydana geldi. Mesela güzel bir yüzden güzel ses çıkmıyordu. Sufleler için epey bir uğraş gerekiyordu.

İşte 1952 yapımı Singin'in The Rain filmi de sessiz sinemadan sesli sinemaya geçişi ve geçişte yaşanan aksaklıkları hafızalardan çıkmayacak müziklerle, danslarla ve oyunculuklarıyla mizahi bir biçimde anlatıyor. Gene Kelly'nin yağmur altında tap dans yaparak söylediği şarkı -aynı zamanda filmin adı olan Singin'in The Rain- ise senelerce akıllardan çıkmıyor.
Singin'in The Rain 1952 yapımı bir film olmasına rağmen bugün bile iletişim fakültelerinde ders olarak okutulmaktadır. Bir sinema şaheseridir ve Amerikan Endüstri Sinemasının ilk 100 ü arasında 5inci sıradadır.

Dönemin en ünlü iki oyuncusu Don ve Lina; son filmlerinde şöfretlerini iyice pekiştirmişler ve yeni filmlerinin çekimlerine başlamaışlardır. Bu sırada diğer stüdyoda çekilen ilk sesli filmin hasılat rekoru kırması üzerine; kendileri de filmlerini çekerler. Çekimler sırasında yaşanan aksaklıklar, Lina'nın cırtlak sesi (playbackle bu sorunu çözüyorlar gerçi) ve galada rezil olmaları; filmi 6 haftada müzikale dönüştürmelerini gerektirir. Don da bu arada tanıştığı ve Lina'nın yerine şarkıları söyleyen Kathy'ye aşık olmuştur .


Yapım:1952 ~ ABD
Tür:Komedi, Müzikal, Romantik
Yönetmen:Gene Kelly, Stanley Donen
Senaryo:Betty Comden, Adolph Green
Yapımcı:Arthur Freed
Görüntü Yönetmeni:Harold Rosson
Müzik:Gene Kelly, Stanley Donen, Nacio Herb Brown, Lennie Hayton, Jeff Alexander
Süre:1 saat 43 dk
Oyuncular: Gene Kelly, Cyd Charisse, Debbie Reynolds, Donald O'Connor, Jean Hagen

1 yorum:

Aşk ve Zehir dedi ki...

Gerçekten unutulmayanlar arasında :) demek yağmur altında şarkı söylüyorum ha? Öyle olsun :)